Jos nyt ihan rehellisiä ollaan, niin on monia asioita joihin en kuuna kullanvalkeana uskoisi. Yksi niistä asioista oli Porin Ässien jääkiekon SM-kulta minun elinaikanani ja toinen se, että GIF-kuvista tulisi poliittisesti korrekteja.
Elämällä on kuitenkin sellainen hassu taipumus osoittaa uskomukseni vääriksi — suunnattomaksi ilokseni.
Sitä ei liene tarpeellista selittää mitä Porin Ässät ovat, mutta ehkä GIF vaatii vähän selitystä. GIF on yksi verkkoon tarkoitetusta kuvan tallennusmuodoista, ja tänä päivänä sillä useimmiten esitetään lähinnä loputtomasti toistuvia lyhytanimaatioita. Siis hyvin hyvin kevyttä liikkuvaa kuvaa.
Millainen on salonkikelpoinen GIF-kuva 2010-luvulla?
Silloin kun minä olin nuori, GIF-kuvilla oli lähes korrektia tehdä esimerkiksi kotisivujen email-kuvakkeesta “huomiota herättävä” alla olevaan tapaan:
Nyt — 10-15 vuotta myöhemmin kun en edelleenkään ole kovin vanha — GIF-kuvien salonkikelpoisuus on hieman eri laatua. Vuoden 2011 loppupuolella esimerkiksi puhuttiin, kuinka bloggaajaduo Jamie Beck & Kevin Burg muokkaa muotivalokuvausta “animoiduilla cinemagraafeilla”. Konkreettisesti kyseessä olivat tietenkin GIF:t. Tässä esimerkki cinemagraafista:
GIF-kuviin vangitaan nyt hetki, pieni paljon kertova liike ja sitä toistetaan loopissa loputtomasti.
Poliittisesti korrektia tästä tekee se, että vain muutama päivä sitten Amerikassa Valkoinen talo liittyi Tumblriin ja lupasi giffejä. Ja lupaus on lunastettu, katso vaikka tämä: Getting ready for the Correspondents’ Dinner.
Vangittavia hetkiä nähdään erityisesti tv:ssä. Esimerkiksi tällä hetkellä Suomessa TV2:lla pyörivällä Doctor Wholla on oma virallinen Tumblr-sivunsa, johon “livegiffataan” eli liveraportoidaan giffeinä kunkin esitettävän jakson sisältö. Varo kuitenkin spoilereita…
Tumblr on nimenomaan se kanava, jossa GIF-kuvat kukoistavat. Toki niillä ilmaistaan tuntemuksia myös keskustelupalstoilla, ne toimivat Google+:ssa jne. mutta jos yritys tai organisaatio haluaa käyttää giffiä viestintänsä osana, se tekee sen todennäköisesti Tumblrissa. Suomalaisista tv-ohjelmista eniten GIF-käsittelyä saanee Salatut Elämät, ilmiö taitaa olla vasta rantautumaisillaan meille Salkkari-fanien suotuisalla avustuksella.
- Mitä se kertoo, että esimerkiksi MTV Movie Awardsin järjestäjillä oli joukoissaan virallinen GIF-animaattori?
- Miten pitäisi suhtautua tv-ohjelmaan, jonka ympärille tv-yhtiö järjestää GIFathonin pyytäen katsojia giffaamaan jakson sisällön?
- Miksi Oxygen-kanava aikoo tuoda GIF:t verkosta tv-ruuduille, lähetykseen pikauusintoja varten?
Väittäisin, että GIF on jälleen sellainen kuvan muoto, jota sietää miettiä etenkin nuorille viestiessään. Tässä ollaan hyvin pitkälle tekemisissä meemiasioiden kanssa, joten sen meemikkään ilmeen ottaminen voi tulla kyseeseen.
Toinen lyhyt ja looppaava liikkuvan kuvan muoto
GIF:n ohella on ajankohtaista mainita toinenkin lyhyt liikkuvan kuvan “muoto”, Vine. Tähän asti “vinettämään” on päässyt lähinnä iPhonella, mutta Android-sovellus on ilmeisesti tulossa pikapuoliin.
Siispä esiteltäköön Vine-sovelluksen perustoimintaperiaate: 6 sekunnin mittaisia videota, joita jaetaan erityisesti Twitterissä ja voidaan upottaa vaikka blogeihin.
Kuudessa sekunnissa voi vaikka esitellä omaa ammatillista osaamistaan, kuten Dawn Siff tekee alla (ja saikin töitä):
Että minkäs teet? Hyvää vapunaattoa 😉