Facebook-sivuille eli siis organisaatioiden ja yritysten osaan Facebookia on tulossa mittava muutos 1.3.2011! Sivut ovat kuitenkin jo ennakkoon muutettavissa uuteen muotoonsa, jos haluat sivun ylläpitäjänä niin tehdä. Moni asia muuttuu siitä, mitä on Vierihoidolla Facebookiin -kursseilla käyty läpi ja näkisin myös markkinoinnin ja viestinnän sosiaalisen median strategioihin vaikuttavia uudistuksia olevan aivan ovella.
Katsoin teitä varten Zenton sivun kanssa läpi millaisia muutoksia on tulossa, tutustu tähän ja tiedä missä mennään. Monta monituista juttua muuttuu esimerkiksi siitä mitä olemme sosiaalisen median koulutuksissa käyneet Facebookista läpi.
Ylläpitäjät nostetaan
Muutoksia on tulossa mittava määrä, yksi tulevaisuuden kannalta huomioitavimmista on ehdottomasti ylläpitäjien nosto. Tähän saakka sivujen ylläpitäjinä on saanut hääriä varsin salassa, mutta nyt kaikki ylläpitoon yhdistetyt tilit on jo nostettu omaksi laatikokseen. Toistaiseksi tämä näkyy vain ylläpitäjille itselleen, mutta Facebookin päivityksistä ei ikinä tiedä. Tämä saattaa olla ennemmin tai myöhemmin julkista informaatiota.
Suosittaisin tässä kohdassa tarkkaan harkitsemaan strategiaa erilaisten firman yhteisten feikkitilien poistamiseksi ja ylläpitotiimin siivoamiseksi. Ylläpidon puolella on tosin mahdollista myös kertoa kohdassa “Featured” keiden profiilit nostetaan julkisesti esille Sivujen omistajina, tämä ei välttämättä takaa feikkitilien salassa pysymistä iankaiken.

Sivujen omistajat voidaan nostaa julkiseksi informaatioksi oheiseen tapaan:

Organisaationa muiden sivuille
Näihin päiviin asti organisaation logolla on voinut viestitellä ja kommentoida vain organisaation omalla sivulla, muiden sivulle on päässyt luikahtamaan lähinnä @mentionsin eli tägäämisen avulla. Tämä on kuitenkin muuttumassa, sillä nyt voit vaihtaa henkilökohtaisen tilisi ja yrityksen tilin välillä ja piipahtaa kommentoimassa vaikka kilpailijan tilapäivitystä organisaation logolla ja nimellä.
Kehoittaisin tästäkin käytännöstä luomaan strategiset ohjeet, mitä on suositeltavaa käydä kommentoimassa ja millainen viestintä ylipäätään sallitaan.

Tägäämisen merkitys on myös laskenut, päivitys ei välttämättä nouse sivulla päällimmäiseksi vaan “hautautuu” sivulla alemmas.

Kun Facebookia käytetään Sivuna, eikä henkilökohtaisena tilinä, saa sivun viesteistä ja uusista tykkääjistä ilmoitukset samaan paikkaan kuin henkilökohtaiseen tiliin saa ilmoitukset. Tämä on erittäin tervetullut päivitys tämäkin, nyt etenkin erityisen vilkkaiden sivujen toimintaa voi olla helpompi tarkkailla.

Sivuna esiintyessä on nyt myös mahdollista tykätä toisten sivuista, tämä vastaa entistä “suosikkisivut” toimintoa.

Tykätyt sivut nousevat organisaation omalle sivulle vasempaan palkkiin ja ylläpidon kautta voit päättää mitä sivun tykkäämiä sivuja eli suosikkisivuja erityisesti nostetaan. Suosittelisin tässä erityisesti miettimään yhteistyökumppanien alleviivaamista.

Tuttujen asioiden sijainnit muuttuvat
Visuaalisesti suurimpia muutoksia ovat asioiden siirtyminen, välilehtien poistuminen sekä kuvien nostaminen enemmän esille. Välilehdet poistuvat käytöstä ja logokuvakkeen eli käyttäjäkuvan alle syntyy alekkainen navigaatio entisistä välilehdistä. Tässä hyvää on se, että nyt navigaationimet voivat olla pidempiä ja niitä mahtuu alekkain enemmän kuin välilehtiä mahtui rinnakkain.

Sivun yläosaan nousee uusien henkilökohtaisten profiilien tapaan nyt viisi sivun albumeista löytyvää kuvaa. Tämä tuo sivulle enemmän näyttävyyttä. Kuvien valikoitumisen periaate on toistaiseksi hämärän peitossa, mutta tuoreimmista kuvista näkyy valinta tapahtuvan. PÄIVITYS: Myös Sivu on mahdollista nykyään merkitä kuviin, eli noissa kuvissa toimii lähestulkoon sama metodi kuin henkilökohtaisen profiilinkin kuvanostoissa.
Niin ikään henkilökohtaisten profiilien puolelta tuttua on sivun nimen alle nouseva informaatio ja pikalinkki sen muokkaamiseksi.

Ennen ylläpitotilaan saattoi mennä esimerkiksi logokuvan alta klikkaamalla kohtaa “Muokkaa kohdetta sivu” tai “Edit page”. Nyt muokkaus löytyy seinältä oikeasta yläkulmasta ylläpitäjien yläpuolelta.

Muutoksia ylläpitoon
Ylläpitopuolella on tapahtunut myös päivityksiä, kerroin jo omalla sivullamme sanojen blokkaamismahdollisuudesta. Tämä antaa strategisen mahdollisuuden väistellä esimerkiksi vihamielistä viestintää ja häiriökäyttäytymistä.

Jo aiemmin mainitun uuden ylläpitokohdan “Featured” lisäksi on ylläpidossa nyt myös kohta, joka koskee sinun omia asetuksiasi. Voit määrittää kommentoitko ja päivitätkö oletusarvoisesti organisaation logolla ja nimellä vai kenties omalla henkilökohtaisella tililläsi.
Niin ikään löydät myös valinnan siitä saatko sähköpostiisi ilmoitukset uusista viesteistä sivulla.

Sivun luontiprosessin ohessa joutuu valitsemaan nimin kategoriaan eli luokkaan se oma sivu kuuluu. Tätä ei aiemmin ole päässyt muuttamaan, mutta nyt asiaan pääsee käsiksi. Toivoisin, että myös vanhojen sivujen nimiin päästäisiin pikapuoliin käsiksi, toistaiseksi sivun nimen muuttaminen onnistuu vain tietyn ikäisiä sivuja käsitellessä.

Hurja kavalkaadi muutoksia, joista monet vaikuttavat varmasti Facebookia koskevaan strategiaan itsekullakin organisaatiolla, firmalla, brändillä, järjestöllä tai millä tahansa! Tässä pikaisesti esiteltynä päällimmäiset. Itse tilapäivitysten tekeminen ei muutu, se on tuttua hommaa.
Erityisesti kehottaisin mietiskelemään tuota ylläpidon paljastumista, sivuna Facebookin käyttämisen mahdollisuutta sekä visuaalisia seikkoja, kun välilehdet poistuvat ja kuvia nostetaan enemmän esille.
Saapuneita kommentteja vanhan järjestelmän puolelta:
Vierailija: “Mitäs tapahtuu, jos viet hiiren tohon kysymysmerkin päälle, joka on “Ylläpito (X)” -otsikon vieressä?”
Hanna Takala: “Juuri tulin päivittämään tiedon, että ylläpito on toistaiseksi salassa, mutta ikinä ei tiedä mitä Facebook suuressa viisaudessaan päättää paljastaa. Kiinnittäisin siis siitäkin huolimatta huomiota feikkitilien siivoukseen.”
Janne Ansaharju: “Vielä ei näyttäisi päivityksen muuttaneen kaikkia sivuja. Tuleekohan päivitys Suomeen hiukan jälkijunassa?”
Hanna Takala: “Mahtoiko sitten lopulta olla niin, että se uudistus jyrää läpi Facebookin vasta 10. tai 11. päivä? Ota näistä Facebookin aikatauluista nyt sitten selvää.”
Vierailija: “Voisiko Facebookiin saada siviilisäädyksi myös “avoliitossa” vaihtoehdon??”
Hanna Takala: “Parisuhdetilanteisiin vasta taannoin käsittääkseni lisättiin joissain maissa (Australia, Iso-Britannia, Kanada, Ranska ja USA) rekisteröidyt parisuhteet ja avoliitot. Ehkäpä ne jossain kohtaa saadaan Suomessakin valinnoiksi.”