Typosin taannoin Facebook-viestissä. Eli siis tein kirjoitusvirheen ja hemmottelusta tuli hemottelua.
Tällaisia virheitä sattuu joskus ja ne tietysti harmittavat — ihminen on erehtyväinen. Facebookissa viestien muokkaaminen ei oikeastaan ole mahdollista, ellei ole sattunut käymään niin onnekkaasti, että mokasit kuvapäivityksen kuvatekstissä. Muokkausmahdollisuuden puuttuessa mieleesi hiipii automaattisesti viestin poistaminen.
Viestin poistaminen on kuitenkin erittäin huono vaihtoehto. Oikeastaan se ei ole vaihtoehto ollenkaan.
Minä en suositellut tuota kirjoitusvirheeni sisältävää tilapäivitystä poistamaan eikä sitä poistettu. Se temppu nimittäin vaikuttaisi negatiivisesti sivun muiden päivitysten nousemiseen etusivun virtaan ja on pienempi paha pyytää anteeksi liian vikkeliä sormiaan, kuin antaa algoritmille vääriä signaaleja.
Mikä on Facebookin algoritmi eli EdgeRank?
Keskustelin jokin aika sitten toisen asiakkaani Turun Sanomien verkkotoimituksen kanssa siitä, miten etenkin Facebook-sivulla päästäisiin vielä lähemmäs tavoitteita. Tavoite kuin tavoite, Facebookissa siihen pääsemiseksi on olennaista ymmärtää heidän mystistä algoritmiaan EdgeRankia.
Olen aiemminkin kehottanut tähtäämään Facebookin etusivun uutisvirtaan ja Hanna P on niin ikään antanut vinkkejä siihen miten kiilata tykkääjien uutisvirtaan. Siksipä tänään keskityn vinkkien sijasta tähän “älä tee näin” -osioon.
Alla olevissa kalvoissa avaan ensin hieman asiaa: Mikä on Facebook EdgeRank? Kalvossa numero 9 kerron, että viestin saama negatiivisen palautteen määrä vaikuttaa viestin virtoihin nousuun.
Mitä on negatiivinen vaikutus?
Myös sinun ylläpitäjänä tekemä poistamisreaktiosi lasketaan negatiiviseksi reaktioksi.
Moka on lahja
Sivulla, jolla kirjoitin väärin, on 672 tykkääjää. Viesti, jossa kirjoitin väärin, sitoutti 679 käyttäjää ja vain yksi antoi kielteistä palautetta eli piilotti viestin virrastaan tai antoi muuten kielteistä palautetta viestistä.
Joskus moka on lahja, sillä kuluneelta 30 päivältä kyseinen viesti on yksi parhaiten sitouttaneista tilapäivityksistä.
Olen blogikursseilla joskus sanonut, että “Jätä vaikka lause kesken, niin lukijalla on edes jotain mihin reagoida.” Tuo kyseinen kirjoitusvirhe oli takuulla yksi tekijä, mikä sai yleisön huomaamaan tuon viestin ja reagoimaan. Viestien massa epäilemättä turruttaa aisteja, jolloin uusi ärsyke tekee tehtävänsä.
Ei, en kuitenkaan suosittele kirjoittamaan väärin. Suosittelen elämään satunnaisen mokan kanssa ja olemaan poistamatta viestejä. Ikinä.
Moka on moka
Jokunen tovi sitten tein Zenton omalla Facebook-sivulla päivityksen koskien ThingLinkiä ja sitä kuinka ThingLink-kuvat toimivat nyt myös Facebook-aikajanoilla. Satuin tekemään päivityksen samoihin aikoihin, kun Hanna P esitteli Facebook-sivujen toiminnallisuuksia toisaalla ja hän tuli siinä samalla vahingossa poistaneeksi tekemäni päivityksen alkuperäisversion (linkin takana on sen toinen versio).
Koska aihe oli ja on mielestäni edelleen hyvä, toistin päivityksen samalla linkillä ja melkolailla muutenkin samanlaisena.
Tämä koko episodi näkyy viestin leviävyydessä selvästi, 40 henkilöä jotka viestin ovat nähneet eivät edusta kuin hieman alle 9 prosenttia Zenton 461 tykkääjästä.
Aiemmista kalvoista sinulle selvisi, että keskimäärin 16 % sivujen tykkääjistä saa viestit virtaansa ja Zenton kohdalla viestit kulkeutuvat normaalisti noin 40 prosentille. Tuo 9 prosenttia on siis heikko esitys.
Poisto ja toisto ei tämän kokemuksen perusteella ole hyvä reaktio.
Tilapäivityksien poistaminen ei kannata, joten syleillään satunnaisia mokiamme ja opitaan niistä. Minäkin opin keskittymään entistä paremmin ja olemaan toistamatta itseäni.