Reilu vuosi sitten kerroin sinulle, että Facebook-päivityksen hyllyikä on noin 3 tuntia. Siinä ajassa Facebook-päivitys on saanut suurimman osan niistä yleisön reaktioista, joita se on koskaan saamassakaan. Mutta olenko kertonut sinulle, että Twitterissä viestin eli tweetin hyllyikä on vain 18 minuuttia?
Tätä lausetta kirjoittaessa minulla on Twitterissä vetämässä tweetti, joka on vielä "elossa". Sen lähettämisestä on 12 minuuttia. Vaikka se tätä kirjoittaessa on saanut analytiikan mukaan aikaiseksi vain 7 toimintaa, en ole huolissani. Nimittäin aion jatkaa tuon kyseisen tweetin hyllyikää viimeistään viikon kuluttua lähetettävällä tweetillä.
Aion siis venyttää Twitter-viestini hyllyikää.
Miten voin jatkaa oman tweettini hyllyikää?
18 minuuttia ei ole erityisen pitkä peliaika. Joskus sitä kuitenkin tweettaa sellaisia asioita, että on ihan tarpeellista venyttää tuota 18 minuuttia pidemmäksi omin avuin.
Tähän on yksinkertainen kikka, jota on käytetty vuosikausia esimerkiksi keskustelupalstoilla. Sitä kutsutaan usein "nostoksi".
Tilannehan Twitterissä ei ole siis se, että tuon 18 minuutin jälkeen tweetti lakkaisi olemasta niinkuin Snapchat-viestit tietyn ajan jälkeen häviävät. Ellet itse ole poistanut viestiäsi, se on jossain palvelun syövereissä olemassa ja jos esimerkiksi arkistoit lähettämäsi viestit tai analysoit viestiesi menestystä, löydätkin ne kohtuullisen helposti.
Tee näin
Idea on se, että napsautat itsesi tuohon vanhempaan viestiisi ja vastaat siihen itse. Voit pyyhkäistä @nimimerkki-maininnan pois, viestin pitäisi mennä osaksi ketjua ilman nimimerkkiäkin, kunhan olet nimenomaan vastaa-toiminnossa! (Tämä menee rikki Tweetdeckissä, mikäli haluat lisätä vastaukseesi kuvan.)
Tässä nyt valikoin lähes 160 päivää vanhan, mutta edelleen asialtaan toisille täysin uuden viestin "nostettavaksi". Klikkaan yksittäisen tweettini alta "vastaa" ja vastauskenttään kirjoitan uuden viestin, joka liittyy alkuperäisen viestin kontekstiin.
Klikkaa vastaa ja pyyhi nimimerkkisi pois.
Pidä huolta, että vastaus todella liittyy keskusteluun, jota nostat
Kun olen viestini kanssa valmis ja klikkaan "Twiittaa", menee lähettämäni viesti viestiketjun jatkoksi.
Kun viesti on lähetetty, Twitter kuittaa käsittelleensä sen "vastauksena"
Uusi viesti löytyy nyt alkuperäisen viestin keskusteluketjun pohjalta
Seuraajieni virtoihin jne. viesti toimitetaan osana keskustelua, sen ohessa nousee esille esimerkiksi tässä tapauksessa keskustelun alkuperäinen viesti: vastasinhan nimenomaan siihen. Koska tuo alkuperäinen viesti käytännössä tulee uudelleen virtoihin esille, sen hyllyikä kasvaa.
Virrassa keskusteluketjuja merkitään mm. käyttäjäkuvien välillä nähtävä vertikaalisena viivana
Kun tuon nostaneen tweetin "hyllyikä" on ohi, on alkuperäinenkin viesti saanut osakseen jälleen ainakin muutaman suosikiksi merkitsemisen ja uudelleentweettauksen sekä tietysti näyttökertoja. Kun tavallinen tweettini näytetään keskimäärin 33 % seuraajamäärästäni, olen harkituilla nostoilla moninkertaistanut näyttömäärän hyvinkin yli seuraajamääräni.
Älä ryöstöviljele tätä kikkaa!
Pyrin itse käyttämään tätä vain valikoitujen viestien kanssa, niistä yhtenä esimerkkinä juuri tämä Twitterin analytiikkaa koskeva viestini. Koen sen uudelleen esillenostamisen hyödyllisenä seuraajilleni.
Sen nostajana toimivan viestin on myös syytä olla kontekstiin sopiva, eikä keskustelupalstoilla monesti nähty viesti: "Nosto". Toisin sanoen, anna keskusteluun jotain lisää! Jos aiot nostossasi käyttää jotain trendikästä hashtagia pidä huolta, että nostamasi asia liittyy asiaan.
Älä siis käyttäydy ihan sikamaisesti ja ketjuta kaikkea tweettaamaasi, vaan käytä tätä valikoidusti ja huolellisesti.
Miten "nostaminen" onnistuu vaikka Facebookissa ja Instagramissa?
Facebook-sivun viestit eivät erityisemmin nouse, vaikka niitä sivuna kommentoisitkin. Sen sijaan jos kommentoit omalla henkilökohtaisella tililläsi — työntekijälähettiläs kun olet — saattaa tilapäivitys hyvinkin nousta sinun verkostojesi virtaan nähtäville. Facebook-ryhmissä keskustelut ovat nousevaa sorttia, eli siellä keskustelun aloittajanakin vastaaminen nostaa keskustelun ylös. Siinäkin tilanteessa: anna keskusteluun jotain lisää.
Instagramissa tämä "nostaminen" voidaan tehdä vaikka siten, että kommentoit vanhaan kuvaasi ja lisäät siihen uuden hashtagin. Silloin kuva napsahtaa tuoreimmaksi lisäyksesi siihen tiettyyn hashtagiin, eli uutta yleisöä saattaakin pamahtaa ihastelemaan kuvaasi. Muista kuitenkin konteksti! Sama väline, jolla jolla tarkkailet Instagramissa oikeaa kuvanlähetysaikaa kertoo sinulle myös kuvien eliniästä.